Zirkonyum destekli porselen restorasyonlar beyaz renkli zirkonyum materyalinin üzerine yapılan estetik restoratif uygulamalardır.
Son dönemlerde zirkonyum dişler, çok tercih edilen tedaviler arasındadır. Kullanılan porselen, zirkonyum adı verilen bir materyalin üzerine kaplanmaktadır. Bu maddenin en önemli özelliği, doğal dişlerle uyum sağlamasına imkan veren ışığı geçiren bir yapıda olmasıdır. Sağlam bir materyal olan zirkonyum, üzerine kaplanan porselene de yüksek dayanıklılık kazandırmaktadır. Metal altyapılı porselenlere göre estetik açıdan üstünlükleri vardır. Çünkü metal altyapılı porselenlerde metalin gri rengini örtmek için kullanılan opaker adı verilen boya porselenin daha opak ve mat görünmesini sağlarken, ışığın derinliğinin de kaybolmasına yol açar.
Ayrıca normal metal kullanılan porselen kaplamalarda dişetine yakın kısımda bazen metalin gri rengi dişeti üzerinden de görünmekte veya dişetini boyamaktadır. Bu durum zirkonyum porselenlerde yaşanmaz.
Özellikle ön bölgeye yapılacak olan porselen kaplamalarda zirkonyumun tercih edilmesi, hastalarımızı estetik açıdan daha mutlu etmektedir.
Zirkonyum porselen nasıl yapılır?
Dişlerin tüm yüzeylerinden, normal metal altyapılı porselenlerde olduğundan daha az kesim yapılı (madde kaldırılır). Ölçü alınır ve laboratuvara gönderilir. Birinci seansta zirkonyum altyapı provası yapıldıktan ve hekim onayı alındıktan sonra, hastanın 2. gelişinde, hastanın bitmiş zirkonyum porselenleri dişlerin üzerine yapıştırılır.
Zirkonyumun avantajları nelerdir?
Metal altyapılı porselen dişlerin kullanıldığı tüm dişlerde kullanılabilir.
Metal altyapılı porselen restorasyonlara göre daha az madde kaybına (diş kesimine) sebep olur.
Işık geçirgenliği yüksek olduğu için doğal dişlere en çok benzeyen restorasyon çeşitidir.
Diğer estetik porselenlere göre altındaki koyu ve renklenmiş dişlerin koyuluğunu dışarıya yansıtmaz.
Tat ve koku değişikliği oluşturmaz. Renklenmez.
İmplant uygulamalarında implantı en iyi koruyan restorasyon, zirkonyum destekli protez uygulamalarıdır .
Dezavantajları nelerdir?
Metal altyapılı porselenlere göre daha maliyetlidir.
Özellikle arka bölgelerde çok sayılı diş eksikliklerinde yapılacak uzun köprülerde tercih edilmez.
Fiyatlar farklılık gösteriyor. Ucuz zirkonyum olur mu?
Son yıllarda Çin kaynaklı zirkonyum yapı mataryelleri ülkemizde de pazarlanmaktadır. Bunların doku uyumu, estetiği, kalitesi ve ömrü düşüktür. Bu sebeple fiyatlarda değişiklik olabilir. Ayrıca bu tedavide diş hekiminin bu alandaki tecrübesi, titizliği ve tedavi sürecinde sterilizasyon malzemelerinin kalitesi gibi kriterler ücretlendirmeyi etkileyen unsurlardır. Ucuz zirkonyum birçok zaman hastaya faydadan çok zarar teşkil etmektedir.
Zirkonyum dişlerde renklenme ve dişeti çekilmesi yapar mı?
Zirkonyum doku dostu bir maddedir. Dİğer metal altyapılı malzemelerin yaptığı renk değişikliğini ve dişeti çekilmesini kesinlikle yapmaz.
Hangi yaşlarda yapılır?
Zirkonyum süt dişlerinden sonra çıkan kalıcı dişler ağızda tamamlandıktan sonra yapılabilir. Ama gençlerde çene gelişiminin sonlanmasını beklemek tercih edilmelidir.
İmplant üstü porselen yaparken zirkonyum kullanılabilir mi?
Kullanılabilir. İmplant üstü protez yaparken genelde sadece zirkonyum kaplamayı değil kaplamayı taşıyan parçayı da zirkonyumdan yaparsak daha estetik sonuçlar alırız.
Metal alerjisi olanda zirkonyum kullanılabilir mi?
Zirkonyum doku dostu bir madde olduğu için alerjen değildir. Rahatlıkla kullanılabilir.